Bruggen slaan met China

Hong Kong is een stad met vele gezichten, ja zelfs met een gespleten persoonlijkheid. Enerzijds vind je alles wat hoort bij een wereldstad: een internationaal publiek, een mix van culturen, keukens, stijlen en business. Het feit dat Hong Kong een van de drukste zeehavens ter wereld heeft, versterkt het internationale karakter alleen maar.

Maar daarnaast is er ook de lokale Kantonese identiteit die Hong Kong zijn unieke karakter en cultuur geeft. Kantonees verwijst niet alleen naar de taal, maar ook naar de kunsttradities, manier van leven, de keuken, het onderwijs en de architectuur. 156 jaar van Britse kolonisatie heeft daarnaast ook geleid tot een intrigerende “Britse toets”. De Kantonese taal wordt echter niet alleen gesproken in Hong Kong, maar ook in Macau en Zuidoost-China. Kantonees wordt het traditionele Chinees genoemd, terwijl Mandarijns – het Chinees dat overal elders in China wordt gesproken – wordt beschouwd als de  “vereenvoudigde” versie. Het sprak dan ook voor zich dat ik, als resident in Hong Kong, taallessen Kantonees in plaats van Mandarijns, ben gestart. Echter, niet iedereen vindt dit even vanzelfsprekend.

De invloed van het Chinese vasteland mag niet worden onderschat en tegenwoordig hoor je meer en meer Mandarijns in de straten van Hong Kong. Vele scholen bieden ook Mandarijns naast, of soms zelfs, in plaats van Kantonees aan. Dit is geen toeval.

Tijdens de Britse kolonisatieperiode vierde de lokale Kantonese cultuur hoogtij en verrassend genoeg was dit ook de verdienste van de kolonisator. Maar, toen in 1997 Groot-Brittannië Hong Kong teruggaf aan China, werd een nogal ongewone deal gesloten. Hong Kong werd een zogenaamd onafhankelijke regio, een “Special Administrative Region” (SAR) onder de noemer “one country, two systems”. “One country” slaat op China en het feit dat Hong Kong, ondanks zijn onafhankelijke status, nog steeds hoort bij China. “Two systems” betekent dat Hong Kong zijn eigen regering heeft, maar ook zijn eigen wetgeving, munt, economisch en onderwijskundig systeem. Hong Kong is een kapitalistische staat, terwijl in China het communisme de plak zwaait.

Echter, de “one country” factor lijkt stilaan zwaarder door te wegen. Xi Jinping, de huidige president van China, houdt Hong Kong scherp in de gaten en mengt zich bij wijlen onvertogen in lokale aangelegenheden. Hong Kong, met zijn 7.5 miljoen inwoners en belangrijke wereldhaven, is een economisch paradepaardje en dat weet Xi Jinping maar al te goed. Hong Kong speelt een belangrijke rol in de economische en sociale ontwikkeling van Zuidoost-China en Xi Jinping, meester-strateeg, laat geen kans liggen om hierop in te spelen.

Zijn meest recente project heeft wereldnieuws gehaald: de 55 kilometer lange brug-tunnel die Hong Kong, via Macau, met het Chinese vasteland verbindt: de Hong Kong – Zhuhai – Macau Bridge (HZMB). Het project haalde het wereldnieuws omdat het de langste brug-tunnel constructie ter wereld is en dus een staaltje toparchitectuur. Wat echter niet onmiddellijk het wereldnieuws haalde, is de ellenlange lijst aan “neveneffecten”.

De totale kost wordt geraamd op meer dan 18 miljard USD (in plaats van de oorspronkelijke 7.6 miljard!), tijdens de constructie van de brug (hetgeen negen jaar duurde) gebeurden talloze ongevallen met arbeiders en liet de werfveiligheid vaak te wensen over. Bovendien is het project een enorme bedreiging voor de witte dolfijn, wiens aantal zienderogen daalt. En ook nog dit: slechts 10 000 privé-voertuigen mogen – met speciale vergunning – de brug gebruiken. De meeste van deze vergunningen zijn toegekend aan politieke officials van de Chinese Communistische Partij van Xi Jinping. De HZMB brug is met andere woorden meer dan alleen een brug, het is een statement. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

HZMB

De Hong Kong – Zhuhai – Macau Bridge, gezien vanop Lantau, Hong Kong.

Deze tekst werd geschreven in opdracht van Vlamingen in de Wereld en zal verschijnen in de eindejaarseditie van hun magazine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s