De Vlaamse gaai

Er wordt stevig rondgefladderd onder Vlaamse kerktorens. Door de Vlaamse gaai, maar ook door menig Vlaming. Tot daar gaat de vergelijking op. De Vlaamse gaai heeft echter een aantal bijzondere kwaliteiten die al eens plegen te ontbreken bij de gemiddelde onder de kerktoren fladderende mens.

Allereerst is de gaai bekend om zijn felle blauw-zwart gestreepte vleugels, een atypisch voorkomen. De gaai trekt zich geen moer aan van wat zijn andere gevederde vrienden daar wel over zouden denken. Hij vliegt met borst vooruit en veren wapperend in de wind. Eat this, denkt hij.

De bijnaam van de gaai is ‘bosbouwer’. Hij bouwt letterlijk bossen en heeft een voorkeur voor eiken. Hij grabbelt een eikel vast, fladdert met het ding stevig in de snavel geklemd een goed eind verderop en stopt het in de grond. Eikels onder de grond stoppen is op zich een geniaal plan, maar het wordt nog beter wanneer daar  later een ware boom uit groeit. Een sympathieke boom die leidt tot een waar bos. Het ondernemerschap van de gaai is groot. Hij start met een kleine, ietwat risicovolle onderneming, maar zijn project groeit uit tot een groot succesvol product: het bos! VOKA zou in de handen klappen.

En ten leste: de gaai is een trekvogel. Hij doorkruist heel continentaal Europa. Bezoekt een kerktoren hier, verkent een moskee verderop en landt tijdelijk bij de agnosten. En dat allemaal zonder bang te zijn.

Meer dan een jaar geleden ontmoette ik en stoemelings een Vlaamse gaai in de rijstvelden van Mae Rim, op het platteland ten noorden van Chiang Mai. Correctie: eigenlijk is het een Waalse gaai. Laurent kwam een tiental jaar geleden vanuit Luik aangevlogen en streek neer in Chiang Mai. Hij volgde er een opleiding in traditionele Thaise muziek en nu, zoveel jaar later, is hij de trotse oprichter van Sangob Foundation, een non-profitorganisatie die als doel heeft studenten te onderwijzen in Thaise  kunsten en cultuur en permacultuur (een duurzame en natuurlijke manier van boeren). De donaties van vrijwilligers of bezoekende scholen worden integraal gebruikt om lokale financieel zwakke dorpen te voorzien van een muziekleraar die een jaar lang muziekonderwijs aan de dorpelingen aanbiedt.

Laurent, aka de Waalse gaai, trok weg, stopte een eikel onder exotische grond en heeft een spreekwoordelijk bos gebouwd.

Stop met het staren naar vermaledijde citaten die the cloud vullen en die bol staan van worden als happiness en let go (we surfen in het Engels en we citeren van de groten der aarde, dat maakt van ons wereldburgers).

Ga. Doe. Wees een Vlaamse gaai. Of een Belgische, bij uitbreiding.

Wil je meer weten over Sangob Foundation? Klik hier.

Deze column werd geschreven in opdracht van Vlamingen in de Wereld en zal verschijnen in de decembereditie van hun tijdschrift.

14027584323_183807093f_z

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s