Zomeracties

Begin juli betekent traditioneel de start van de grote zomeruittocht. Complete huishoudens verplaatsen zich in colonne vanuit de Lage Landen over de Route du Soleil om uiteindelijk neer te strijken in het warme Zuiden, dé plek die de sleur, besognes en onoverkomelijkheden van het afgelopen jaar volledig moet doen vergeten.

Eenmaal neergestreken volgt de totale ontplooiing: trailer verankerd in de grond, voortent uitgezet, klaptafeltje voorzien van een toile cirée tot de obligate bloembak met geraniums toe.  Vanaf nu voelt het gezin zich helemaal thuis en is klaar om er nog een betere vakantie dan die van vorig jaar van te maken.

Ook nu heeft de vrouw des huizes zich naar goede gewoonte gewapend met vakantielectuur, deze keer heeft ze het echter over een andere boeg gegooid. De reeks ‘Vijftig tinten grijs’ was vorig jaar al gelezen en met Agatha Christie kan men zich heden ten dage ook niet meer publiekelijk vertonen, toch? Er is betere lectuur op de markt, lectuur waarmee ze zelfs op camping in de Ardèche kan scoren. Lectuur die perfect aansluit bij de moeilijke momenten in het leven, de dagelijkse worstelingen van de vrouw, echtenote van én moeder van. Geslaagd in het leven, maar worstelend, dat wel.

De vrouw was nog snel, de dag voor het vertrek (tussen het strijken van de laatste sokken en het opduikelen van de bikini), de betere boekhandel binnengewandeld om zich te laten verleiden tot enige non-fictie. Auteurs legio die het lichtpunt in de duisternis van ieders leven willen zijn, niet verlegen om wat extra advies of het delen van ervaringen, troost en een schouderklopje biedend.

De rekken van de boekhandel (en bij uitbreiding aan de kassa’s van Carrefour en Delhaize) bulken van het aanbod. Want boekhandels en supermarkten hebben de handen in elkaar geslagen met auteurs van zoveel levenswijsheden voor het opzetten van de intussen bekende zomeracties: 2 boeken kopen + 1 gratis!

Gezien de vrouw het afgelopen jaar niet verder is geraakt dan het Nieuwsblad en Burda (breien is weer hip!), komt het niet op een boek meer of minder, goed wetende dat het quasi onmogelijk wordt om alle lectuur in die 10 dagen Ardèche – terwijl vader petanque speelt met zoonlief en de vijftienjarige dochter op jacht is naar jonge adonissen  – verwerkt te krijgen. Maar bon, nadien, eenmaal terug in de dagelijkse sleur, zal de nood aan advies en troost zo mogelijk nog groter worden, dus niets verloren.

Het is bovendien moeilijk kiezen uit dat overweldigende aanbod: ‘Mijn leven is een chaos’; ‘Breken met je ouders’ ; ‘Als seks verslavend wordt’; ‘Een goede band met je tiener’ etcetera. Voor ieder wat wils.

In blinkende folders, via mailingacties en op grote billboards wordt de klant overdonderd met advies om zijn leven op de rails te houden, dat alles voor een spotprijs.

Waarom vragen stellen als de vragen worden opgelost door simpelweg een boek te lezen? En bij de titel ‘Als seks verslavend wordt’ krijgt de vrouw in kwestie het boek ‘Breken met je ouders’ er gratis bovenop. Een waar feest.

De vrouw, gezeten in één van de plooistoeltjes in de zuiderse namiddagzon (ingesmeerd met Vichy factor 50, want ze had ergens gelezen dat dat het beste product op de markt was), verdiept zich in ‘Breken met je ouders’. Het boek was niet te dik en lag ze al niet jaren in de clinch met haar moeder, was het niet ongelooflijk moeilijk communiceren met haar vader? Dit boek kon misschien een oplossing bieden voor dat vervelende euvel.

Maar de warmte weegt, de namiddag zindert, de aandacht verslapt en de slaap overmant. Dan is er alweer een uitstap gepland naar een naburig dorp of volgt een verbroedering met het huishouden aan de rechterzijde en ‘s avonds moet er uiteraard tijdig aan eten gedacht worden.

De lectuur en het oplossen van de levensvraagstukken vorderen langzaam.

Na 10 dagen Ardèche heeft de vrouw een derde van ‘Breken met je ouders’ achter de kiezen, de eerste 14 bladzijden van ‘Een goede band met je tiener’ en de intentie om aan ‘Als seks verslavend wordt’ te beginnen.

De vakantie was daarentegen nog beter dan vorig jaar.

De boekhandel heeft intussen zijn winst ook verzilverd.

Epiloog

Na een hoogoplopende ruzie met dochterlief, een viertal weken na thuiskomst, voelt de vrouw zich werkelijk gespannen en gestrest.  Ze beslist om bij haar huisdokter langs te gaan, want heeft ze niet ergens gelezen (was het in één van die boeken op vakantie?) dat er een natuurlijk middel zou bestaan om stress ten gevolge van familiale spanningen te verminderen? Homeopathisch zelfs, meende ze zich te herinneren. Dat zou haar werkelijk goed van pas komen, want het leven is er niet gemakkelijker op geworden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s